• Home
  • Nieuws
  • Column Eenzaamheid, oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen

Column Eenzaamheid, oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen

Eenzaamheid, oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen

Vele mensen voelen zich eenzaam vanwege uiteenlopende oorzaken en gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de gedigitaliseerde samenleving. Communiceren zoals vroeger middels een praatje met andere wijkbewoners wordt steeds lastiger. De buurtwinkels zijn bijna verdwenen en hebben plaats gemaakt voor grote supermarktketens. Weten wij nog wel wie er bij ons in de straat wonen? De sociale binding tussen mensen onderling neemt in steden steeds meer af!

In diverse wijken in de grote en drukke steden is meer eenzaamheid dan op het rustige platteland. Waar meer mensen zijn, lijken mensen minder naar elkaar om te kijken. [Bron: RTLnieuws]
Volgens een onderzoek van het RIVM voelen ouderen, laagopgeleiden, weduwen/weduwnaars, gescheiden en mensen met een niet westerse allochtonen zich vaker eenzaam.

De wijkcentra’s trachten middels het organiseren van activiteiten de gevolgen van eenzaamheid te verminderen. Soms zijn hier kosten aan verbonden en zorgt ook dit voor een drempel. En hoe is het met de bereikbaarheid voor mensen die slecht ter been zijn?

In Zwolle Zuid zijn er verscheidene wijkorganisaties actief zoals in Wijkcentrum de PolWijkboerderij De Schellerhoeve en Wijkcentrum SIO Zwolle. In de wijkkrant van Wijkenvereniging Zwolle Zuid staan geplande activiteiten maar ook verslagen van de evenementen die werden georganiseerd en wetenswaardigheden over de wijk Zwolle Zuid. Vele vrijwilligers zetten zich in om de wijkenverenigingen draaiende te houden en de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te bevorderen.

Wat zou het geweldig zijn om alle Wijkenverenigingen in Zwolle samen te laten werken. Geen eilandjesvorming maar elkaar versterken en samen een front vormen tegen eenzaamheid en de sociale cohesie in wijken versterken. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen.

Maar wat kunnen wij als mens betekenen voor de eenzame mensen onder ons? Even naar de buurtjes om je hulp aan te bieden of gewoon voor een gezellig praatje. De regering wil al jaren van een verzorgingsmaatschappij naar een participatiemaatschappij. Dus niet achterover leunen maar als burger zelf actie ondernemen. Maar dat moet je wel kunnen.

Wij kunnen zelf ook het verschil maken door af en toe eens om te kijken naar mensen die eenzaam zijn! Niet alleen tijdens de week van de Eenzaamheid die plaats gaat vinden van 25 september tot en met 4 oktober 2019.

In mijn optiek zouden wij als samenleving elke dag aandacht moeten hebben voor de eenzame mensen onder ons!
Margareth Weijers
Websitebeheer/Redacteur
Wijkvereniging Zwolle Zuid
Kijk ook eens naar:-actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van de Rijksoverheid
Online cursus eenzame ouderen wint geld voor doorontwikkeling

eenzaamheid, sociale cohesie, steden, wijken

WZZ Informatiebalie

Contactpersoon

Minne Bouta
mbouta@wvzwollezuid.nl

Post- en bezoekadres:
Gelijkheid 1
8014 XC Zwolle
T: 038 – 460 90 00

Redactie

Voor insturen van artikelen en verzoek voor plaatsing in wijkkrant en online

Privacy en Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om o.a. (anoniem) statistieken bij te houden. Bekijk ook het privacybeleid.

Webmaster

Mail voor wijzigingen of op- en aanmerkingen